Alioli – sos, któremu trudno się oprzeć
Odwiedzając hiszpańskie wybrzeże Morza Śródziemnego, prawdopodobnie miałeś okazję coś zjeść w jednej z wielu tamtejszych restauracji z cudowną, lokalną kuchnią.
Niezależnie od tego, czy zdecydowałeś się na paellę, mięso, ryby czy owoce morza, to z pewnością zaczynałeś posiłek od miseczki alioli i chleba. To szczególnie popularny zestaw w Katalonii i Walencji.
Alioli to pyszny sos z nutą czosnku, który można bardzo łatwo przygotować. Chciałbym więc przedstawić prosty przepis, jak go zrobić by każdy mógł go podać w domu jako dip lub dodatek do paelli, mięs bądź ryb. Wersja z jajkiem, którą tu proponuję, nie jest tradycyjna, ale jest łatwa do przygotowania niczym majonez oraz, co najważniejsze, jest pyszna. (Dla ciekawskich: oryginalny przepis nie zawiera ani jajka, ani soku z cytryny.) Będzie ci potrzebny blender i kilka prostych składników.
Oto przepis:
Składniki:
- 2 ząbki przetartego lub pokrojonego czosnku (pamiętaj usunąć kłącze/kiełkujący środek, jeśli akurat jest)
- 1 jajko
- 100 ml oliwy z oliwek Extra Virgin
- Kilka kropel soku z cytryny (pół łyżki)
- Szczypta soli do smaku
- Opcjonalnie – dwa kawałki obranych orzechów włoskich
Przygotowanie krok po kroku:
- Wrzuć wszystkie składniki do wysokiego naczynia blendera. Upewnij się, że metalowa końcówka z ostrzami blendera dotyka dna. Zacznij miksować bez poruszania końcówką. Czekaj cierpliwie i obserwuj. Po chwili sos zacznie emulgować, a mleczna chmura zacznie się podnosić. Delikatnie wznoś i opuszczaj końcówkę blendera, aby zmiksować wszystkie cząstki czosnku. Gotowe.
- Umieść alioli w misce i przykryj folią. Przechowuj w lodówce do czasu podania. A najlepiej spożyj od razu lub tego samego dnia. Kluczem smaku alioli tak naprawdę jest ilość dodanego czosnku. Być może będziesz musiał podjąć parę prób, zanim uzyskasz pożądany smak, ale naprawdę warto.
Oto kilka propozycji, jak najlepiej wykorzystać świeżo przygotowane alioli:
- Nasze picos lub chipsy smakują idealnie, po zanurzeniu w alioli.
- Odrobina alioli to idealny składnik sosu do paelli, w szczególności z Arroz Negro oraz Fideua.