Trzy sekrety Carlosa, jak przygotować idealną paellę
Paella to danie, które może występować w wielu różnych formach i wariantach; od tradycyjnej z owocami morza, poprzez tzw. paellę mixta (z mięsem i owocami morza), aż do klasycznej paelli Valenciana, czy bardziej wyrafinowanej wersji z homarem lub grzybami leśnymi.
Każda z tych paelli oferuje zupełnie inne doznania smakowe, ale wszystkie łączy wspólny mianownik - czyli sekrety przygotowania idealnej paelli. Oto trzy najważniejsze, które warto znać:
-
Dobrej jakości składniki. Używanie dobrych składników ma fundamentalne znaczenie, ponieważ cokolwiek dodamy do ryżu, zostanie przez niego wchłonięte i ostatecznie zadecyduje o smaku naszej potrawy. Paelle bywają różne i mogą zawierać wiele różnorodnych składników. Zazwyczaj są one jednak dodawane tylko dla dekoracji i większość z nich nie wnosi żadnej wartości smakowej. Przeciwnie – dodatkowe składniki mogą wręcz zepsuć smak naszego dania. Radzę więc nie ryzykować i trzymać się zasady „mniej znaczy lepiej”. Zachowajmy umiar i używajmy do naszej paelli tylko kilku składników, ale za to najlepszej jakości.
Wiele osób pyta mnie o dodawanie do paelli kiełbasy chorizo, co w swym przepisie polecał kilka lat temu sam Jamie Oliver (za co zresztą w Hiszpanii spadła na niego powszechna krytyka). Osobiście uważam, że chorizo ma zbyt intensywny i dominujący smak, więc jeśli go dodamy, to nasza paella będzie głównie miała smak chorizo. Lepiej postawić na inny aromat ryżu, a chorizo... jeść osobno.
-
Bulion. Bulion jest zasadniczym składnikiem paelli, ponieważ w dużym stopniu odpowiada za jej smak i aromat. Z tego właśnie powodu, bulion musi mieć taki smak, jaki chcemy, aby później miał nasz ryż (smak ryb, owoców morza, warzyw lub mięsa). Bulion musi mieć również właściwą intensywność. Niektórzy lubią paellę o silniejszym smaku, inni gustują w nieco delikatniejszym. Tutaj zasady są podobne, jak przy gotowaniu zupy – decyzja należy do nas.
Oczywiście możemy przygotować własny bulion, którego ugotowanie, podobnie jak np. rosołu, zajmie nam trochę czasu. Ale możemy też, jak wielu Hiszpanów, kupić dobrej jakości gotowy bulion. Jest to rozwiązanie tańsze i szybsze, a finalny smak - wyborny. Mogę zdradzić, że do przygotowania mojej paelli używam gotowego, hiszpańskiego bulionu z owoców morza.
-
Ryż. Ryż odgrywa najważniejszą rolę w naszym daniu. Jeśli zatem kupimy dobrej jakości składniki, przygotujemy lub kupimy dobry bulion, to wielką szkodą byłoby, zepsucie całości kiepskim ryżem. Kluczowe jest użycie takiego ryżu, który wchłonie wszystkie smaki naszych składników i bulionu. W Hiszpanii typowym ryżem, używanym do paelli jest odmiana pochodząca z Walencji tzw. "Bomba". Jest to najbardziej „wyrozumiały” ze wszystkich rodzajów tamtejszego ryżu i co najważniejsze, doskonale wchłania bulion i aromaty składników. W Polsce ryż ten jest coraz bardziej dostępny, ale jeśli nie uda się go kupić, możemy użyć bardziej popularnego ryżu do risotto.
Na koniec pamiętajmy, by na ile to możliwe, stosować oryginalne hiszpańskie składniki do paelli. W Polsce, w ostatnich latach, takich produktów jest coraz więcej.
Aby ułatwić dobranie składników na paellę i jej przygotowanie, mamy w Gourmets idealne rozwiązanie: zestaw wszystkich najważniejszych składników, aby łatwo i szybko przygotować wyborną paellę.
Sprawdź nasze zestawy do paelli i rozkoszuj się pyszną paellą we własnym domu.